Jean-Marc Sélèque

Jean-Marc Sélèque je představitelem nové generace vinařů, kteří znají své vinice do posledního centimetru. I když je na vinařství teprve od roku 2008, změny, které udělal, jsou opravdu velké. První na co se zaměřil, byl způsob práce na vinici. Od roku 2011 obdělává vinice v režimu BIO. Jeho cesta je silně ovlivněna filosofií jeho blízkých přátel, kteří patří k vlně prvních vinařů „reformistů“. Dnes se o nich většinou mluví jako o autentických vinařích. Ti zastávají myšlenku, že cesta k autentickým vínům je založena především na individuálním přístupu ke každé jednotlivé parcele. Další změna čekala vinifikaci. Jean-Marc má raději pomalejší a jemnější fermentaci, která je podle něj klíčem k pestré chuti a textuře. Pracuje s přírodními kvasinkami a i fermentaci nechává volně rozeběhnout. Není však za každou cenu ortodoxní a poslední rozhodnutí vždy závisí na aktuální situaci. Vína také nechává mnohem déle zrát na kalech a je mnohem obezřetnější při číření a filtraci. Díky vyšší kvalitě hroznů, které v posledních letech dosahuje, také snížil obsah cukru v expedičním likéru. Všechny tyto údaje o jednotlivých cuvée uvádí na zadní vinětě. Změnil se i výběr a použití sudů. Barikové sudy pro fermentaci začal sice používat jeho otec už v roce 2004, on ale začal vedle klasických bariků používat i sudy velké. „Osobně bych se v ideálním případě chtěl dostat na vinifikaci pouze na dubovém sudu.

Dnes je Champagne asi nejdynamičtěji se rozvíjejícím vinařským regionem ve Francii. Oblasti, kde se vinařství a přístup k vínům a vinicím mění opravdu zásadním způsobem oproti tomu, co zde bylo ještě před deseti lety. A Jean-Marc paří mezi první vinaře, kteří se rozhodli právě pro cestu autentických champagne s výrazným rukopisem, champagne z malých vinařství. Co je na Jean-Marcovi úžasné, je jeho otevřenost, se kterou přistupuje nejen ke svým vínům a svým myšlenkám, ale i k těm svých kolegů. Od Champagne, přes Loiru až po Burgundsko. A nutno dodat, že je na vínech jeho přístup patrný – jsou osobitá a rok od roku preciznější.

Ročník
Barva
Objem lahve
Region
Oblast
Klasifikace