Lucien Le Moine

Mounir Saouma a jeho žena Rotem patří k největším vinařským hvězdám Burgundska posledních deseti let. Od Roberta Parkera a Stephena Tanzera dostávají každoročně nejvyšší hodnocení. Nemají sice vlastní vinice, ale díky Mounirovu velkému talentu a nadšení pro burgundská vína, zejména pro Pinot noir, velmi brzy zaujal místní vinaře, kteří mu nabídli spolupráci a každoročně má možnost koupit hrozny z těch nelepších apelací Côte de Beaune a Côte de Nuits. V jeho nabídce nechybí Richebourg, Romanée Saint Vivant, Bonnes-Mares, Clos de la Roche, Montrachet, Bâtard-Montrachet, Corton Charlemagne a další velká vína. Má dnes netradičně tradiční přístup. Víno se naučil dělat od trapistických mnichů v Jeruzalémě, kde pobýval během dospívání. Ti si postup výroby vína přinesli v 19. století právě z Burgundska a stejně jako Mounir se jej dodnes drží. Další jeho specialitou jsou sudy. Nechává si je vyrábět ze stromů, které si sám jezdí vybírat. Používá dřevo ze Sarthe z bývalého královského lesa Bercé, které má podle něj mnohem jemnější strukturu a víno jen lehce dokresluje. Jeho roční produkce je pouhých 24 000 lahví a od jedné apelace mívá pouze jeden barrique (225 l).

Ročník
Barva
Objem lahve
Region
Oblast
Klasifikace