Rémy Gresser

Hluboký hlas a vzezření Rémyho Gressera maskuje jeho mírnou a milou povahu. Charakter jeho vín nemůže ale nechat nikoho na pochybách. Je pokračovatelem dlouhé linie vinařů z Andlau v alsaské podoblasti Bas-Rhin. První zmínky o vinařství jsou již z roku 1520, kdy byl jeho předek vinař Thiébaut Gresser jmenovaný proboštem Andlau. Dnes čítají Rémyho vinice necelých 11 hektarů a tvoří jednu z nejkomplexnějších mozaik podloží, jaké v Alsasku můžeme najít. Rémyho vína jsou strhující – ryzí a expresivní. Bezpochyby je to dané pestrostí půdního podloží. Každé z jeho tří grands crus je osobité a má výrazně odlišný charakter od těch ostatních. Kupříkladu Wiebelsberg je z nich nejtělnatější a pískovec v podloží mu dodává hodně energie a květinové aroma. Oproti tomu terroir Moenchberg, které je z části na žule a z části na vápenci, dává vína neuvěřitelně šťavnatá. No a Kastelberg, který je na unikátním podloží černé břidlice z Seige, dává jedna z nejzajímavějších vín, doslova nabitá mineralitou. Rémy Gresser patří mezi biodynamické vinaře s hlubokými znalostmi alsaských vín. Je zastáncem suchého stylu alsaských vín.

Bettane et Desseauve: „Bývalý prezident CIVA se vrátil do Andlau na rodinné vinařství. S nakažlivým zaujetím rád popisuje rozdíly v jednotlivých terroir, kde se střídají břidlice, pískovce, vápenec nebo slíny. U mladých vín je patrný lehký zbytkový cukr, ale naše opakované návštěvy vinařství potvrdily, že 4 až 5 let zrání na láhvi dá dostatečný prostor salinitě, tolik typické pro Gresserova terroir, toto vygumovat. Jsou to velká gastronomická vína.“

Ročník
Barva
Objem lahve
Region
Oblast
Klasifikace