Clos Saouma

Rotem & Mounir Saouma

Rotem a Mounir Saouma jsou mnohými známí především jako ikoničtí haute couture négocianti z Burgundska. Mounir vystudoval enologii na Univerzitě v Montpellier. V Burgundsku pracoval u renomovaných vinařů, ale brzy zjistil, že chce dělat vína po svém a spolu s Rotem založili v roce 1999 vlastní společnost Lucien Le Moine zabývající se výrobou vína.

Ovšem jedna věc je kupovat víno, vinný mošt a školit ho podle svých představ, jiné však je mít své vlastní vinice a mít kontrolu nad celým procesem výroby od hroznu po láhev. Pro svoji další životní výzvu si Mounir Saouma vybral apelaci Châteauneuf-du-Pape. Výzvu vyzkoušet své vinařské schopnosti a udělat výjimečné víno i z jiných odrůd, než kterými jsou Chardonnay a Pinot Noir.

Číst více +

V Châteauneuf-du-Pape se mu podařilo část vinic koupit a část pronajmout a začínal tak se 4,5 hektary, z nichž téměř polovina je v místě zvaném Pignan v těsné blízkosti Château Rayas.bytek vinic je rozdrobený v různých částech apelace a tvoří jej parcely Grès, Cabrières, Pied de baut a Grandes Serres.

V roce 2012 se mu naskytla možnost koupit malé vinařství mezi městečky Orange a Serignan-du-Comtat. Vinice, které k němu patří, byly v zuboženém stavu a po desetiletí se o ně nikdo nestaral. Mělo však původní sklepy ideální ke zrání vína. V uvozovkách tedy stačilo vybudovat nad sklepy technickou část, kde probíhají vinifikace, scelování a lahvování. Mnohem náročnější bylo ale oživení vinic, které musely být z většiny nově vysázené. Ti, kteří je viděli v době koupě a teď, se shodují, že jsou k nepoznání.

Mounir má nesporný talent získat z hroznů to nejlepší a nebojí se experimentovat. Zpočátku pracoval hodně s burgundskými sudy. Dnes už místo nich používá tzv. demi-muids (cca 600 l) sudy. Zkouší také terakotové amfory, ve kterých vinifikuje Grenache, Syrah a Mourvèdre, a podle svých slov chce touto cestou pokračovat. Také je velmi pravděpodobné, že v budoucnu bude řada vín Clos Saouma mnohem širší, neboť už dnes si Mounir s hrozny doslova hraje a zkouší dělat mikro cuvée z jednotlivých parcel. Jeho zpočátku poněkud burgundský styl se během let vytříbil. Vína mají svůj jedinečný charakter, jsou velmi osobitá, jak už je u Mounira a Rotem zvykem, a napříč odbornou veřejností si získala skvělé jméno a opakovaně dostávají vysoká hodnocení.

„Toto vinařství, které má dnes 21 akrů v Châteauneuf-du-Pape a dalších 22 akrů v Côtes du Rhône-Villages, přišlo s novým pohledem na zdejší vína a vtisklo jim jedinečný charakter. Saoumův přístup a techniky vinifikace jsou netypické, ale výsledná vína naprosto vzrušující. Červená jsou vznešená, nabízejí čistotu ovoce, jaké jsem jen zřídkakdy viděl, a zároveň v sobě pojí sílu Châteauneuf a elegantní výraz odrůdy Grenache z písčitých půd.“ Wine Spectator.

Číst méně -
Ročník
Barva
Objem lahve
Region
Oblast
Klasifikace