Jean-Baptiste Boudier

Domaine Jean-Baptiste Boudier je mladé vinařství. Prvním ročníkem, který Jean-Baptiste udělal, je 2015. Začínal s pouhými třemi hektary vinic – jedním hektarem v apelaci Pernand-Vergelesses blanc, jedním v apelaci Pernand-Vergelesses rouge 1er Cru Fichots a viničními tratěmi v apelacích Bourgogne rouge, Aloxe-Corton a Pernand-Vergelesses blanc 1er Cru Sous Frétille. Postupně je rozšířil na současných 4,1 hektaru. Většina z nich pochází od jeho rodičů. Při sklizni v roce 2014 se totiž ukázalo, jak hodně mají s otcem odlišný pohled na vinařství. A protože jeho přístup a způsob práce během vinifikací byly přesvědčivé, dala mu rodina šanci dělat víno tak, jak to sám cítí.

Číst více +

Ve svých necelých třiceti letech ale není žádným nováčkem. Má diplom z vinařství a enologie z Lycée Viticole de Beaune, licenci Science de la Vigne z Univerzity v Dijonu a mezinárodní diplom z Enologie z Univerzity v Bordeaux. Zároveň se může pyšnit zkušenostmi z mnoha zajímavých a slavných vinařství nejen z Francie, ale i třeba z Nového Zélandu. První zkušenosti sbíral ve vinařství svého bratrance Nicolase Rossignola v Côte de Beaune, pokračoval v Saint-Émilionu, na Novém Zélandu u George Michela, v Châteauneuf-du-Pape ve vinařství Domaine du Vieux Télégraphe, V Gevrey-Chambertinu u Marchandů, v Roussillonu v Domaine Gauby a nesmíme zapomenout na Château Haut-Brion v Pessacu.

Jean-Baptiste nemá známku organického vinařství, ale jak sám zdůrazňuje, respekt k přírodnímu prostředí je pro něj, podobně jako pro většinu vinařů jeho generace, velmi důležitý. Správná péče a znalost vinic jsou pro něj zásadní. To je také hlavní důvod, proč se o ně stará po většinu roku sám a pouze na některé jarní a letní práce si najímá sezónní pracovníky.

Jelikož dělá maximálně pět sudů od jednoho vína, je pro něj důraz na detail klíčový. Modré hrozny většinou plně odzrňuje. I když první rok zkoušel hrozny z vinic AOC Bourgogne rouge vinifikovat s třapinami, sedí mu více práce s odstopkovanou sklizní. Vinifikace není ničím výjimečná. Je to klasická výroba vína, typická pro oblast Burgundska. Za zmínění stojí použití kvasinek z vlastních hroznů, delikátní extrakce a stlačování matolinového klobouku, které dělá maximálně jednou za den, ale často je i vynechá, a velmi malé množství přidávané síry (5 g/hl). A spíše než před-fermentační maceraci upřednostňuje post-fermentační, která umožňuje mnohem harmoničtější integraci fenolických látek.

I u bílých vín je vinifikace klasická. Vytříděné hrozny se pomalu vylisují a mošt následně lehce odkalí. Alkoholové kvašení začíná v nerezových tancích, ale je dokončené až v dřevěném sudu. Přidaná síra je u bílých vín ještě nižší – 2 g/hl.

Jak červená, tak bílá vína mají v sobě obdivuhodnou preciznost. U bílých vín je patrné, jak dobře zná Jean-Baptiste své vinice a také jeho smysl pro detail. I ve slunečných a teplých ročnících si zachovávají skvělou svěžest. Červená vína jsou krásně ovocná, dobře vyvážená, živá a plná energie.

Číst méně -
Ročník
Barva
Objem lahve
Region
Oblast
Klasifikace